image image image image
Ποιοι είμαστε; "ΔΡΩ" ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Ώρες Επικοινωνίας Ώρες Επικοινωνίας με τη ΜΚΟ Δρω. Για άμεση επικοινωνία με το ΜΚΟ Δρω μπορείτε να καλείτε στο 6939448801, από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 17:00-21:00. Τα γραπτά σας αιτήματα, παρατηρήσεις, νέα, ιδέες κι ό,τι άλλο μπορείτε να στέλνετε στο mailμας info@mko-dro.gr, θα σας απαντούμε το συντομότερο δυνατό! Δεν βρισκόμαστε σταθερές ημέρες και ώρες στα γραφεία μας, οπότε καλύτερο είναι να επικοινωνήσουμε στο κινητό , προφορικά ή με sms, ή στο mail για να κλείσουμε το ραντεβού μας.
Οι Συνεργάτες μας! Η «ΔΡΩ» απαρτίζεται από μία ομάδα ανθρώπων με κοινό σημείο την ευαισθησία απέναντι στα εμποδιζόμενα άτομα
Επικοινωνήστε μαζί μας! Διεύθυνση: Αιτωλίας 3 & Μεσογείων, Αθήνα, Αττική, ΕΛΛΑΔΑ, 115 26
Τηλ.: 210 7776213
Fax:  210 7776804
* * * *
Τετάρτη Νοέμβριος 22 , 2017
ΜΕΓΕΘΟΣ
   

Τι μπορώ να κάνω για να στηρίξω το ανήκοο (κωφό) παιδί μου.

26 Ιουνίου 2012

Γράφει ο Χρυσόστομος Παπασπύρου

Συμβαίνει αρκετές φορές να προκύπτει ένα ανήκοο (κωφό) παιδί στην οικογένεια, είτε εκ γενετής, είτε λόγω έντονης μείωσης ή απώλειας της ακοής σε προσχολική ηλικία. Η ιατρική διάγνωση της ανηκοΐας είναι ένα αιφνίδιο γεγονός που φέρνει τους γονείς σε απόγνωση. Ανατρέπονται δεδομένα, γκρεμίζονται προσδοκίες, διαταράσσεται το οικογενειακό κλίμα και οι γονείς νοιώθουν να επωμίζονται ένα τεράστιο βάρος που δεν ξέρουν καλά-καλά αν μπορούν να τό αντέξουν.

Αρχίζουν να βασανίζονται από ερωτήματα, όπως: «Πώς θα επικοινωνήσω με το παιδί μου;», «Θα μέ καταλαβαίνει;», «Πώς θα μορφωθεί;», «Τί θα γίνει, όταν μεγαλώσει κ αι πρέπει να βρει δουλειά;», «Θα μπορέσει να ενταχθεί στο κοινωνικό του περιβάλλον;», «Θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τους στόχους του;», και άλλα παρόμοια.

Κι όμως, όλοι οι γονείς που έχουν ανήκοο παιδί μπορούν να κάνουν πολλά. Μπορούν να στηρίξουν το παιδί τους, για να γίνει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Πώς;


Το πρώτο και απόλυτα αποφασιστικό βήμα είναι να δεχτούν νηφάλια και ψύχραιμα την ιδιαιτερότητα του παιδιού τους, αναγνωρίζοντας ότι το παιδί τους είναι πρώτα παιδί και μετά ανήκοο. Έχει τεράστια σημασία αυτή η στάση. Όταν αναγνωρίζω το παιδί μου πρώτα ως παιδί μου και μετά ως ανήκοο, βάζω σε πρώτη προτεραιότητα την αναπτυσσόμενη προσωπικότητα, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις ικανότητες του παιδιού μου, έτσι ώστε δεν παγιδεύομαι στον φαύλο κύκλο της εμμονής στην ανηκοΐα.

Σε επόμενο στάδιο οι γονείς οφείλουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ιδιαιτερότητα του παιδιού, να δουν όχι αυτό που λείπει, αλλά αυτό που προβάλλει, να τό αξιοποιήσουν δημιουργικά. Να ξεκολλήσουν από το τί δεν μπορεί να κάνει το παιδί, συνειδητοποιώντας το τί μπορεί αυτό να κάνει. Το παιδί δεν ακούει μεν, αλλά βλέπει. Η όρασή του οξύνεται, αφού εξερευνά το περιβάλλον του κυρίως με τα μάτια – χωρίς να παραβλέπεται και η σημασία των υπόλοιπων αισθήσεων που έχει. Οι γονείς, λοιπόν, θα αναζητήσουν ένα τρόπο επικοινωνίας με το παιδί μέσα από την οπτική αντίληψη και την κινητική έκφραση. Το πιο φυσικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να εκμάθουν την ελληνική νοηματική γλώσσα σε κάποιο κέντρο διδασκαλίας από τα πολλά που λειτουργούν στην χώρα μας.

Μαθαίνοντας την νοηματική, οι γονείς είναι σε θέση να επικοινωνούν με το παιδί τους. Αλληλεπιδρούν γλωσσικά με το παιδί τους με έναν οπτικοκινητικό τρόπο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον συνήθη ακουστικοφωνητικό τρόπο που επικοινωνούν οι περισσότεροι άνθρωποι μεταξύ τους. Οι νοηματικές γλώσσες είναι τεκμηριωμένα ισοδύναμες με τις ομιλούμενες. Ανταποκρίνονται απόλυτα στις ιδιαίτερες επικοινωνιακές ανάγκες του ανήκοου παιδιού. Κι αυτό το βλέπουμε σε όλη του την έκταση στις λίγες εκείνες περιπτώσεις, όπου και οι γονείς και το παιδί δεν ακούνε. Η γλωσσική ανάπτυξη ξεκινάει και προχωράει αβίαστα και αυθόρμητα μέσα από μία νοηματική γλώσσα.

Μόλις οι γονείς ολοκληρώσουν αυτό το βήμα, έχουν ήδη κατορθώσει τα περισσότερα σχετικά με την στήριξη του παιδιού τους. Μπορούν ακόμα – για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πληρέστερη επικοινωνιακή ικανότητα στο παιδί τους – να αναζητήσουν και άλλες οικογένειες με ανήκοα παιδιά, ώστε τα παιδιά να συναντιώνται τακτικά και να αλληλεπιδρούν παίζοντας και μαθαίνοντας, καλλιεργώντας αβίαστα την φυσιολογική τους ψυχοσυναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη.

Μέσα από αυτή την επιτυχημένη επικοινωνιακή διαδικασία οι γονείς προετοιμάζουν το παιδί τους να ενταχθεί αβίαστα στην κοινότητα των ανηκόων. Η κοινότητα αυτή είναι μία διαφοροποιημένη γλωσσική κοινότητα, όπου μέσα της διαμορφώνονται και προάγονται ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ σημαντική η συστηματική επαφή του ανήκοου παιδιού με επιλεγμένους ανήκοους ενήλικες.

Σε επόμενη φάση έρχεται και το μεγάλο ζήτημα της σχολικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν τα ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά, ακόμα και γυμνάσια και λύκεια και τεχνικά επαγγελματικά σχολεία για ανήκοα παιδιά. Υπάρχουν και τάξεις ένταξης σε γενικά σχολεία, ακόμα και τάξεις παράλληλης στήριξης. Όλες αυτές οι σχολικές μονάδες είναι εξοπλισμένες με κατάλληλα καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και υποστηρικτικές ψυχολογικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο Κέντρο Διάγνωσης, Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) του Υπουργείου Παιδείας, όπου θα γίνει σχολαστική αξιολόγηση του παιδιού με σκοπό να ανευρεθεί η καταλληλότερη σχολική δομή για το συγκεκριμένο παιδί.

Κατά την σχολική του πορεία το παιδί έρχεται σε επαφή με την γλώσσα του ευρυτέρου κοινωνικού του περιβάλλοντος και μαθαίνει βαθμιαία να επικοινωνεί και να εντάσσεται, διευρύνοντας τον ορίζοντα των δεξιοτήτων και των γνώσεών του. Αυτό τό καταφέρνουμε με την δίγλωσση εκπαίδευση, ξεκινώντας από την ελληνική νοηματική γλώσσα και προχωρώντας στα ελληνικά. Σε ορισμένα – ιδιαίτερα ευφυή – ανήκοα παιδιά η πρώτη επαφή με τα ελληνικά μπορεί να επιτευχθεί κιόλας πριν από την είσοδό τους στο σχολείο.

Έτσι το ανήκοο παιδί μεγαλώνει αβίαστα και φυσιολογικά, γίνεται έφηβο και ενηλικιώνεται, έχοντας την πλήρη επίγνωσ η του ότι ανήκει σε δύο γλωσσικούς κόσμους και σε δύο κοινότητες. Γίνεται ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Καμάρι κι ευτυχία των γονιών!

Πηγή: http://www.paidorama.com

ΣΚΑΙ Κραυγή αγωνίας ΚΕΘΕΑ

NET Κραυγή αγωνίας ΚΕΘΕΑ
ΝΕΤ Βουδούρης για ΚΕΘΕΑ στην Πρωινή Ενημέρωση
ΝΕΤ Α. Παπαρήγα στην Πρωινή Ενημέρωση για το ΚΕΘΕΑ
ΝΕΤ. Α. Παπαρήγα στην Πρωινή Ενημέρωση για το ΚΕΘΕΑ

ΝΕΤ Κραυγή αγωνίας ΚΕΘΕΑ
ΝΕΤ Κραυγή αγωνίας ΚΕΘΕΑ
ΝΕΤ Η Ν. Μπακογιάννη για το ΚΕΘΕΑ
ΚΕΘΕΑ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων για τις περικοπές και την εφεδρεία

Δελτίο MEGA αντιδράσεις φορέων για εφεδρεία
MEGA Κραυγή αγωνίας ΚΕΘΕΑ
MEGA Κραυγή αγωνίας ΚΕΘΕΑ
ΑΝΤ1 Κραυγή αγωνίας ΚΕΘΕΑ

E-Shop

ΧορηγιεςΠοιος/Ποια γιορτάζει;

Συνεργαζόμενοι Φορείς

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕ...
ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Φ...
Helmsic
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟ...
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗ...
ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓ...
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚ...
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΛΛΕ...
DEREE AMERICAN COLLEGE OF GREECE
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑ...
SYNTHESIS
MAX PRODUCTIONS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ...
«ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑ...
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΩΦΩΝ
Μ.Κ.Ο. ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
Μ.Κ.Ο. ΑΘΗΝΑ
Μ.Κ.Ο. ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ
Μ.Κ.Ο. PRAKSIS
SPECIAL OLYMPICS ΕΛΛΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓ. Ο...
ΤΜΗΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗ...
ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔ...
EUROPEAN BRIDGES CONSULTING
SIGNMARK PRODUCTIONS OY